Vi spelar Xenocider – nytt spel till Dreamcast som släpps 2020/21


Det släpps fortfarande spel till Segas fantastiska konsol Dreamcast, och redan under 2014 teasade den spanska utvecklarstudion Retro Sumus för mig under en intervju om ett spel som var under utveckling till Segas retrokonsol. Det visade sig vara Xenocider – en ‘into the screen’-shooter som influerats av klassiker som Space Harrier och Sin & Punishment. Och trots att det är ett så litet team bakom Xenocider så är det riktigt bra – det osar kvalité.

Se gärna min video om Xenocider på vår Youtube-kanal SpelPaus.

Xenocider är en riktig arkadskjutare och vi kastas ut i hetluften som Xara för att strida och förstöra planeter och dess befolkning. Varför gör vi det? Det bryr jag mig faktiskt inte om då berättelsen känns oerhört sekundär – det är de adrenalinfulla ‘gameplayet’ som står i fokus där vi svävar fram på en bräda och skjuter alla möjliga monster så som giftsprutande fladdermöss, svävande maneter och annat otyg. Samtidigt gäller det att akta sig för hinder på banan genom att hoppa och förflytta oss i sidled med hjälp av av axelknapparna.

Till en början känner jag mig lite ovan med att förflytta mig med axelknapparna, men efter en stund känns det naturligt och det är ganska imponerande att det händer så mycket på skärmen samtidigt. Det är en väldigt hektiskt upplevelse och jag försöker träffa så många fiender som jag bara kan under så kort tid som möjligt samtidigt som jag använder bomber för att smälla bort massa fiender på en gång och utnyttjar en sköld som är aktiv i några sekunder. I slutet av varje bana ställs vi också mot en stor boss, och de bjuder både på nostalgi och härliga duster. En favorit blir snabbt den stora krabban som byggt ett bo av ett försjunket stridsskepp, och vi får akta oss för kanonkulor i form av stenar, småkrabbor som fyller marken och dess klor samtidigt som vi får ta reda på var vi ska skjuta för att dess livmätare ska sjunka.

Xenocider har också några ess i rockärmen som gör att det får en extra touch. Efter varje avklarad bana får vi köra små minispel, bland annat ett som fått inspiration av Galaxy Force. Lyckas vi klara dessa får vi extrapoäng som kan användas till att uppgradera våra vapen och skydd eller ge ett och annat extraliv.

Xenocider är verkligen kaotiskt där vi hela tiden attackeras av fiender, stöter på fällor och vi skjuter förstås tillbaka minst lika frenetiskt. Ibland, när vi använder skölden och attackerar allt som rör sig på skärmen kan det bli lite svårt att få en bra översikt, men på det stora hela är det en helfestlig arkadupplevelse som är oerhört underhållande att spela och en variation mellan miljöer och banor som innehåller bland annat lava, träsk, vatten, städer och soldränkta öknar. Det innehåller också spännande ingredienser, så som Fantasy Land som är en direkt ‘homage’ till Space Harrier där vi får uppleva en hel del av originalet i 3D.

Xenocider är ett fantastiskt spel och när jag snackade med utvecklarna Retro Sumus berättade de för mig att spelet kommer att släppas till Dreamcast i slutet av 2020 eller i början av 2021, och att de vill lansera deras indielir så snart som möjligt – men allt beror på postgången.