Recension: Partisans 1941

Under 90-talet och början av det nya århundradet ägnade jag en hel del tid åt de två första spelen i Commandos-serien och när Partisans 1941 nu är här hittar jag flera likheter samtidigt som spelet försöker sig på att ta grundkonceptet framåt.

Det hela utspelar sig under det andra världskriget och det hela börjar med att vi tillfångatas av den tyska armén. Vi behöver förstås rymma härifrån, och istället för att vi får axla rollen som en hårdnackad soldat får vi följa en grupp partisaner och bygga upp en motståndsrörelse. Det handlar inte om att bygga upp en stor armé och attackera nazisterna med tusentals soldater, utan förstöra för tyskarna där det helt enkelt går.

Berättelsen är inte fantastisk, men den förmedlar en bister historia om ryssarnas tuffa förhållanden i motståndsrörelsen och vi möter ett ett buttert och bistert gäng som inte ser förlåtelse som någon utväg.

Partisans 1941 är först och främst ett strategispel även om det lånar en del ingredienser från andra genrer. Hittar vi bra skydd kan vi också överleva genom att öppna eld även om det handlar en hel del om stealth – något som kan vara livsviktigt innan skotten börjar vina, och då helst i korseld med väl placerade karaktärer. Smygandet och att just ta ut fienden i det tysta är av den allra största vikt.

Efter en kort inledning får vi tillgång till tre stycken karaktärer att basa över, men fler ansluter sig så som exempelvis en tjuv som kan ta sig över höga staket och en prickskytt som kan göra en hel del skada. Dessutom får vi färdighetspoäng som gör att vi bland annat kan kasta en kniv mot motståndarna för att ta ut de på håll, och den där rollspelsnerven triggas. Om någon av karaktärerna far illa under en batalj kan det också innebär att de exempelvis inte kan använda alla vapen, men tur är att vi kan hjälpa de att återhämta sig mellan uppdragen i en bas i skogen. Här får vi också chansen att återhämta oss själva efter de tuffa uppdragen, och vi kan göra simpla sysslor och uppdrag som gör att vi bland annat kan skaffa vapen och vi kan också bygga nya byggnader.

Partisans 1941 är ett bra spel som fick mig att vilja spela vidare för att nå slutet. Det har visserligen sina solfläckar, som att karaktärerna väljer konstiga vägar när jag vill att de ska gå till en viss punkt, men det står på sina egna ben och är verkligen ett spel jag kan rekommendera till alla som gillar denna typ av strategispel.