Recension: Ride 4

Ride 4 är här och undertecknad har kört motorcykel i rasande fart.

Det var länge sedan som jag verkligen satt som fastklistrad i ett racingspel med motorcyklar i fokus. I somras återvände jag till Gran Turismo Sport och la ned otaliga timmar på att pressa mina varvtider, men då handlade det om bilar, och växlingen över till motorcykel visade sig inte vara den allra enklaste.

Kika gärna på videorecensionen på vår Youtube-kanal SpelPaus.

Jag har aldrig fått chansen att köra en motorcykel på egen hand, men mitt intryck är att Ride 4 är väldigt realistiskt, och därmed har det också en hög inlärningskurva för oss som inte spelat motorcykelspel ordentligt sedan MotoGP-serien var ny och fräsch för två konsolgenerationer sedan. När karriärläget i Ride 4 startar får spelaren ta sig ann ett gäng olika utmaningar innan det är dags för de riktiga racen, och det tog faktiskt flera timmar innan jag tog mig förbi de första momenten.

Vi får inte några direkta förklaringar eller tips på hur vi ska pressa tiderna, och när jag kör ett ‘time trial’-lopp som misslyckas så fort som motorcykeln kommer det minsta utanför banan skriker jag ut i vrede efter att jag får börja om för tionde gången. Men övning ger verkligen färdighet, och när jag sakta men säkert blir bättre känner jag också att spelglädjen kommer. Dessutom finns det också olika hjälpmedel som man kan använda för att göra racen lite enklare, och det går också att skruva ned svårighetsgraden på AI-motståndarna.

Körkänslan är härlig när man lär sig att ta svängarna på rätt sätt, och det är intressant att testa och mixtra med alla olika motorcyklar som finns tillgängliga. Den artificiella intelligensen är också helt okej, där de kan försvara sin position, men de har inte ett särskilt gott öga för eventuella kollisioner där det kan sluta med en hel hög av motorcyklar.

Vi hittar också ett flerspelarläge, men tyvärr är det lite av en besvikelse. Spelarna kan tävla mot andra spelare världen över, men det finns inte någon sorts ranking, inga online-ligor eller liknande vilket är synd. Det känns verkligen som förlorad potential, och nu känns det inte värt mödan att lägga allt för mycket tid online.

Därför är karriärläget spelets största källa till spelglädje. Här tjänar vi pengar för att köpa nya motorcyklar, tävlar i olika event och i sann Gran Turismo-anda krävs vissa licenser för att ta sig vidare, och här får vi bland annat köra ‘time attack’ och andra former av utmaningar.

Ride 4 är ett bra simulatorspel som lever på sin körkänsla och karriärläget. Det är visserligen riktigt oförlåtande, men det gör också att det känns så mycket bättre när man väl lyckas. Avsaknaden av ett fullgott online-läge känns emellertid ganska trist, men det är ändå en simulator som levererar.