De fem bästa JRPG-spelen till PS4

Trots att mitt spelintresse tog fart någonstans i decennieskiftet mellan 80- och 90-talet var det inte förrän Evolution och framförallt Grandia II till Dreamcast som jag fastnade för japanska rollspel ordentligt. Jag missade helt enkelt att spela de fantastiska JRPG-titlarna som lanserades till Sega Mega Drive, Super Nintendo och PlayStation när de var färska och nya även om jag spelat mängder av japanska rollspel till dessa konsoler senare. Det är emellertid en genre som ligger mig oerhört varmt om hjärtat, och även om guldåldern för JRPG-spel är förbi har det släppts ett helt gäng härliga japanska rollspel på senare tid. Nu har det blivit dags för mig att lista mina fem favoriter i genren till PlayStation 4.

Se gärna videon på vår Youtube-kanal SpelPaus.

Nummer 5
Först hittar vi den åttonde delen i en spelserie som jag kom i kontakt med under den första halvan av 2000-talet. Spelet är Ys VIII: Lacrimosa of Dana som släpptes 2016 och det som får mig att minnas äventyret är den fantastiska atmosfären, med härliga musikstycken, vackra färger och dess design. Den spelmässiga biten är också förträfflig med härliga kombinationer där specialattacker flyter ihop i en perfekt symbios med de vanliga slagen. Det har också en otrolig upptäckarglädje där det finns hemligheter bakom varje hörn och det är verkligen en beroendeframkallande spelupplevelse. Berättelsen och dialogerna lämnar dock en hel del att önska, men just dialogerna i den lokaliserade versionen (engelska) har skrivits om och många av de engelska rösterna har spelats in på nytt sedan jag spelade Ys VIII, så det kanske ger nya spelare en helt annan upplevelse av storyn idag.

Nummer 4
På fjärde plats kommer Final Fantasy VII Remake. Jag spelade inte originalet förrän 2004, alltså sju år efter att spelet lanserades. Och det gav mig många härliga spelminnen, men de hade inte etsat sig fast lika ordentligt som med Final Fantasy IX. Men minnena och framförallt känslorna kom verkligen tillbaka när jag spelade remaken av seriens sjunde del. Även små detaljer, som lekplatsen med kanan, fick mig att minnas och också locka fram nya känslor. Karaktärsgalleriet är så otroligt starkt, dess värld är sjukt intressant och designen och hela den visuella biten är verkligen ‘top notch’ för att inte tala om musiken. Jag ser verkligen fram emot nästa del av Final Fantasy VII-remaken, och tvivlar inte en sekund på att det kommer att bli underbart.

Nummer 3
På tredje plats hittar vi Ni No Kuni 2.  Jag var oerhört hypad inför lanseringen, men hade lite oro över att det inte skulle nå upp till originalets klass. Det var så oerhört härligt när det visade sig att Ni No Kuni 2 till och med var bättre än seriens första spel, även om jag vet att många inte håller med mig om det. Den atmosfär som berättelsen, designen och de varma färgerna förmedlar tillsammans med musiken är oerhört svårslagen och jag tycker verkligen om de actionbetonade striderna och även de strategiska bataljerna som så många andra retar sig på. Att vi sedan får vara med att bygga ett kungarike är verkligen grädde på moset även om denna ingrediens är lite väl simpel. Det enda jag har att klaga på är att det är väl enkelt, speciellt när man som jag vrider och vänder på varenda sten för att hitta minsta hemlighet.

Nummer 2
På andra plats hittar vi faktiskt en doldis – 13 Sentinels: Aegis Rim. Det är Vanillawares (Odin Sphere, Dragon’s Crown) senaste rollspelsäventyr och det presenterar en helt galet spännande berättelse om 13 olika individer där deras öden knyts samman. Ni som läst min recension (eller sett videorecensionen som ni kan kika på nedan) vet att jag föll pladask för karaktärerna, storyn och blandningen av visuell novell och strategiska rollspelsstrider. 13 Sentinels: Aegis Rim bjuder på den allra mest spännande berättelsen som jag upplevt på länge och den visuella biten ger en fantastisk atmosfär till hela upplevelsen. Jag håller tummar och tår för att vi ska få någon sorts uppföljare, det skulle verkligen vara magiskt.

Kika gärna på vår videorecension.

Nummer 1
Det allra bästa rollspelet till PlayStation 4 enligt mig är verkligen Persona 5.  Att vi fick en ”extra-allt”-version för ett tag sedan gör inte saken sämre, och äventyret är verkligen spännande och har verkligen fantastiskt färgstarka karaktärer. Jag följer den spännande och mystiska berättelsen med oerhört stort intresse och förlorar mig i sidouppdrag och sysslor som ibland är sådär härligt knäppa. Persona 4 Golden är fortfarande min favorit i serien, men det spelet tog mig ett par omgångar innan jag verkligen fastnade för det på grund av den ganska långsamma inledningen – något som verkligen inte är fallet med Persona 5. Allt nystas upp i en nästan perfekt takt och sättet de lägger upp de turbaserade striderna visar att denna ingrediens fortfarande fungerar mer än utmärkt i dagens rollspel.

Vilka är dina favoriter när det kommer till japanska rollspel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.